Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet k medvědům na českokrumlovský zámek a na Dívčí kámen

article preview

Výlet k medvědům na krumlovský zámek.
To si tak plánujete si výlet na Kleť a jako odměnu za vyšlapaný kopec zastávku v medvědím brlohu, ale nakonec to všechno dopadne úplně jinak…
Tak nějak to bylo se středečním výletem mladých hasičů…
Je středa (8.5.2024) ráno a my se sešli před hasičárnou natěšení na pořádný výšlap. Natěšené byly především děti. Předpověď počasí nic moc. Drobně mrholilo, mraky vypadaly, že každou chvíli spadnou a vidět toho mnoho nebylo. A do toho zpráva, že medvědi mají návštěvy raději dopoledne. To jsme naštěstí věděli o dva dny dříve, takže proběhla porada a rychlá změna plánu.
Nakonec to tedy vypadalo takto.Nejdříve cesta do Českého Krumlova, kde jsme navštívili Zrcadlový labyrint. Zkuste si bloudit mezi zrcadly a představte si, že se vám místo jednoho dítěte vrací čtyři… Naštěstí nikdo nezabloudil a k medvědům na krumlovský zámek jsme dorazili včas. O medvědy na zámku pečuje ošetřovatel dravé zvěře Jan Míša Černý, který se jejich chovu věnuje téměř 50 let. V současné době prostor medvědína obývá 33letá medvědice Marie Terezie a dvojice medvědů hnědých Vilém a Polyxena. Jan Černý každý den medvědům připravuje speciální míchaný nápoj složený z vody, mléka, medu, rybího tuku bohatého na omega-3 a dalších vitamínů a minerálů. „V přírodě si medvěd sám obstará kořínky, bylinky apod. V zajetí mu však musíme všechny potřebné živiny zajistit my, aby měl zdravou srst, kosti, srdce,“ vypočítává Jan Černý. Každý medvěd vypije 60 litrů tohoto elixíru denně, proto zde spotřebují až 540 kg medu za rok. Kromě toho každý den medvědi dostávají 8 přepravek ovoce a zeleniny. Mají rádi okurky, ananasy, melouny, ale ze všeho nejraději mají mrkev. Každý medvěd jí spořádá 5 kg denně. Aby měli medvědi také dostatek pohybu, jsou jim jejich pochoutky schovávány různě po výběhu. Například vajíčka dává Jan Černý do škvír ve skále. Dále mají například z proutí upletené obrovské koule, do nichž se schovává zelenina, s těmi si pak s oblibou hrají v bazénu. Ve výběhu mají také velký strom, který medvědář pomazává medem a věší na něj další laskominy. „Jde nám o to, aby naši medvědi netloustli, ale aby to byli svalovci. Tímto způsobem krmení jim zajišťujeme nejen zábavu, ale i dostatek pohybu ve výběhu,“ vysvětluje medvědář.
Po návštěvě medvědího příkopu jsme navštívili také místní restauraci, protože prý máme také hlad, jako medvědi.
V jednu hodinu odpoledne už to na stoupání na Kleť úplně nebylo. Abychom nebyli ošizeni o slibovaný výšlap, tak naše cesta zamířila do Třísova, kde začíná naučná stezka Třísov - Dívčí kámen - Holubov. Naučná stezka propojuje několik poutavých lokalit chráněné krajinné oblasti Blanský les – keltské oppidum Třísov, přírodní rezervaci a zříceninu hradu Dívčí kámen nad údolím Vltavy, údolí Křemžského potoka a přírodní rezervaci Holubovské hadce.Kroky nás tedy zavedly kolem keltského opida na zříceninu hradu Dívčí kámen, Zájemci se zde mohou prostřednictvím úkolů seznámit s historií hradu a zároveň vyluštit kód, který jim umožní otevřít truhličku s pokladem J.  Hrad byl dobit, poklad nalezen a pak už nás čekala zpáteční cesta domů.
Všichni jsme si to užili a určitě příležitostně zase někam vyrazíme.

Mladí hasiči Benešov nad Černou